Yksi yö... sitten SE ALKAA. Vanhin vauvoistani menee kouluun ja keskimmäinen eskariin. Tällä hetkellä tuntuu että joku on kääntänyt ajanratasta hieman liian nopeasti... vastahan nuo syntyi. Vastahan vanhinkin opetteli kävelemään ja vastahan hän oli niin ylpeä isosisko kun keskimmäinen syntyi (vanhin oli silloin 1 v 3kk). Vastahan keskimmäinenkin  oppi miten pyörällä poljetaan, ensin apupyörillä ja sitten ilman niitä. Vastahan keskimmäinen riemuitsi vaavelin syntymän jälkeen (vaaveli on siis jo yli kaksi) että "lääkäri tiesi että me haluttiin tyttö vauva, poikien kanssa ei olisi leikitty...". Vastahan nuo oli ihan pieniä kirppuja.....

Pieniähän nuo on vieläkin... Pieniä mutta kuitenkin niin isoja. Keskenään supattavat ja hihittelevät. Äidin jutuille saatetaan kohautella olkapäitä ja kavereiden kanssa lähdetään jo tunneiksi leikkimään pidemmälle kuin ääni kantaa... milloinkohan tuo noiden reviirikin on tuolla tavalla laajentunut, vastahan minä kyttäsin että selviääkö ne kahdestaan leikkikentälle (meiltä vajaa 100 m) ja viimeistään puolen tunnin näkemättömyys/kuulemattomuus hetken jälkeen meinasin saada hermo romahduksen... MISSÄ NE ON???  Nyt sitä on vaan jotenkin onnistunut alkaa luottamaan siihen että järkeviä tyttöjähän nuo ovat... kyllä se elämä kantaa, tosin täytyyhän sit vieläkin perään katsella mutta simät uskaltaa jo sulkea välillä ja ihan kaikkeen ei tarvitse enään itse puuttua.

Vaikka lasten kasvaminen on ihanaa...itse saa hengähtää ihan eritavalla ja on ihana kuunnella lastenajatuksia muummuassa elämästä, uskonnosta, luonnon kiertokulusta ja muista ihan arkipäivän jutuista...

Etenkin keskimmäisellä on hurja kertomisen ja keskustelun tarve ja hänellä onkin  mielenkiintoisia ajatuksia, välillä hän laittaa minunkin pääni pyörälle.... mitä minä oikeastaan itse tästä asiasta ajattelinkaan... voisin uskoa että keskimmäinen uskaltaa tulevaisuudessa itsekkin ajatella ja kertoa mielipiteensä, uskon myös että hän  osaa myös perustella kantansa, useinhan ei ole  yhtä oikeaa tapaa ajatella vaan kaikilla on omansa. Keskustelumme  jo nyt huomioon ottaen uskon että hän osaa tulevaisuudessa ottaa hienosti huomioon myös muut keskustelun osapuolet ja arvostaa heidän näkemyksiää... jos viisi vuotiaalta voi odottaa jo jotain tuollaista niin uskon että hän pääsee vielä pitkälle elämässään, juuri niin pitkälle kuin hän itse haluaa. Olipa se hänelle sitten Siwan kassa tai presidentin linna... uskon ja toivon!!!

Vanhin taas.... Vanhin on mestari tunne elämä ihminen. Hän huomaa milloin muilla on vaikeaa. Vanhin osaa ottaa toiset huomioon ja tukea heitä jo ennen kuin ihminen ehkä edes itse tajuaa olevansa tuen tarpeessa. Hän on rauhanneuvottelija ja  tasapainoinen vuori... kuinka monta kertaa hän onkaan pelastanut äidin ja siskonsa täydelliseltä yhteentörmäykseltä. Kuinka monta kertaa muistankaan kun hän on ollut vaavelin ja keskimmäisen välissä heidän sanasotiensa ja nyrkkitappeluiden välissä, "ota siinä Iina tämä ja Tuuli tämä niin nyt on hyvä.... " Vaikka vanhin on sovittelija ja tunneimuri niin silti hän on yllättävän vahva.  Joskus tuntuu että tyttö menee vaikka läpi harmaan kiven jos semmoinen sattuu eteen tulemaan.... "kyllä minä äiti osaan jo itse" on kuultu tänä  kesänä jo todella monta kertaa... ja niinhän tuo osaa, olipa kyse sitten   ruuan ottamisesta ravintolan buffasta tai yksin selvitymisestä Siwaan tai muusta ... kyllähän tuo osaa!  Tyttö osaa ja haluaa...sillä pääsee pitkälle... ja hänenkin kohdalla niin pitkälle kuin hän itse haluaa... olipa se sitten hänelle  lähibaarin tarjoilia  tai YK:n rauhannneuvottelia... uskon ja toivon!!!! 

Mutta siis asiaan päästäkseni... vaikka on ihanaa että nuo kasvaa niin tällä hetkellä päällimmäinen tunne on kauhistus ja ahdistus... miten MINÄ selviä huomisesta kun koululle jääkin tällä kertaa kaksi vaavaani, kaksi palasta minusta... Taitaa olla nenäliina paketille huomenna tarvetta ja rakkaat tyttäreni... "En minä teitä nolaa, pillitän silmät päästäni  sitten vasta pihalla kun olette päässeet sisälle luokkaan.... mutta sitä ihmettelen vieläkin... missä vaiheessa te noin isoiksi kasvoitte?!?"