Joulu se tulla jolkottelevi…

Ja sen kyllä huomaa. Jossakin vaiheessa ajattelin että minähän olen oikein hyvässä jamassa jouluvalmisteluineni, lahjoja oli hommattu erinäisiin jemmoihin jo pitkin vuotta ja ajatus tasolla kaikki oli muka jo edellä aikataulusta.  jep jep ja niinpä niin, aina se joulu vaan yllättää ihmisen.

Tällä viikolla olen huomannut että joops joo , hommia riittää  Lahjat täytyisi nyt etsiä niistä erinäisistä jemmoista, paketoida ja jaella  ympäri kyliä, tosin suurin osa nyt on kyllä ihan omaan kotiin mutta ne mitkä pitää jaella pitää siis vielä saada oikeisiin kohteisiinsa.  Lahjojen lisäksi totaalisen vaiheessa on leipominen ja jouluruokien valmistus. Tänä vuonna vietämme joulun ihan kotona oman perheen ja mummon kanssa. Koska tässä nyt rakennamme omaa uutta perinnettä joulun viettoon on lapsilta kysytty mitä he haluavat jouluruokapöydän sisältävän. Perus porkkana, lanttu, yms muiden laatikoiden ja kinkun sekä kalan rinnalle tulee tänä vuonna muunmuassa pikku lihapullia, röstiperunoita, valkokastiketta ja jälkiruuaksi ihan jäätelöä. Minikääpiön toiveissa oli nuudelit mutta sovimme että jätetään ne vaikka uuden vuoden pöytään ja hän saa valita jotain muuta ja hän sitten valitsi niinkin eksoottisen vaihtoehdon kuin porkkanaraaste, kuulemma nuudeleiden jälkeen parasta mitä hän tietää.   Joulunkahvipöytään sitten sacherkakkua sekä joulutorttuja ja tietty suklaata. Mutta ei sitten tarvitakkaan.

Nyt vaan pitäisi ehtiä leipomaan se sacherkakku, valmistamaan ne lihapullat, raastamaan se raaste ja… no tiedätte kuvion. Onneksi tässä nyt on vielä päiviä ennen joulua jolloin ehtii joulua valmistella.  Tosin maanantain eli aaton aaton minä olen vielä töissä joten viime hetken valmistelut jää sitten miehelle joka on silloin lasten kanssa kotona.

Tässä töiden lomassa olen tällä ja viime viikolla sinkoillut sinne tänne ja hakenut sitä ja ostanut tätä. Paketoinnut ja piirustanut, nyt alkaa ne hommat olla jo lopussa (ellen nyt kohta muista paniikissa jotain minkä olen täysin unohtanut…)  Ja lopussa alkaa kyllä olla rahat ja jaksaminenkin.

Nyt joku siellä miettii että ompa pinnallista ja sairasta kun tuolla tavalla juoksee ja hötkyilee mutta kyllähän totuus on se  että  vaikka tuleehan se joulu sieltä vaikkei sitä kummemmin hötkyilisikään mutta  kyllä minä taidan kuitenkin olla semmoinen ”jouluhössö”  ja siitä hössöilystä sillai salaa oikein nauttiakin.  Aattona kaikki hössöily palkitsee minut ihan vaan jo sillä että näen sen ilon ja riemun mitä hössöily on saanut aikaan. Aattona on sitten aikaa rauhoittua, silloin ei enää tehdä mitään kiireellä, ruuat on siinä vaiheessa lämmittämistä vaille valmiit, lahjat on pussukoissa odottamassa pukkia ja kuusi koristeltu. Aamulla vain puuronkeitto ja  joulun aamusauna (perinne jonka muistan omasta lapsuudestani) niin silloin tiedän että kaikki hössöily oli ”vaiva” arvoista.  Joulusaunan ja puuron lisäksi aaton suunnitelmiin kuuluu kirkkoreissua , hautausmaa käyntiä ja tietysti se parrakkaan hemmon vierailu.

jaaps mutta se hössöilystä.  Kaiken joulusäätämisen lisäksi on tässä kiireisenä pitänyt kaikenlaiset juhlat ja näytökset, on ollut koulun joulujuhlaa, koulun korsetteja, on telinevoikka näytöstä, viimeisiä futisharkkoja ennen joulua, kaveri treffejä, synttärisutinaa jne. kaiken juhlan sekaan tietty on pitänyt asetella se normaali arki työpäivineen ja aikatauluineen. Kiirettä mutta onneksi sitä mukavaa kiirettä.

Tänään päästään taas juhlimaan kun töiden jälkeen kipaisen kotiin ja sieltä me lähdemme juhlistamaan serkkuni lapsen 18 vuotis synttäreitä. Päivä minulla menee töissä ja lapsilla on viimeinen koulupäivä ennen lomaa, molemmilla isoilla likoilla on koulussa tänään pikkujoulut ja molemmat lähti herkut kassissa ihan mielissään kouluun.  Vanhin menee tänään koulun jälkeen ensimmäistä kertaa yksin tai siis kavereiden kanssa bussilla kaupunkiin syömään ja shoppailemaan. Vähänhän tässä napanuora venyy ja paukkuu kun mietin mitä kaikkea kamalaa voikaan tapahtua mutta toisaalta isoja ja fiksuja likkojahan nuo ovat. Saas nähdä mitä he siellä keksiävät. Kuulemma Raxisiin menevät syömään. Mies lupasi hakea heidät kotiin niin pääsee sitten samalla hieman vaklaamaan että missä mennään eikä minun tarvitse hermoilla siitä että löytävätkö he oikeaan bussiin kotiin tullessaan.   Huomenna sitten kauppareissua ja futismatsia. Vanhin lähtee kaverilleen yökylään ja keskimmäiselle tulee futiskaveri meille yöksi. Joten kaikkea mukavaa tiedossa taas.

 

Mutta eipä tässä muuta kuin hyvää joulun alusaikaa kaikille.